Roztoky 01
Roztoky 02
Roztoky 06

DVOUGENERAČNÍ DŮM V ROZTOKÁCH

Klient: soukromý klient
Lokalita: Roztoky – Žalov
Stav: studie 2022 / práce na DSP
Rozsah: zastavěná plocha 72 m²

Rodinný dům je navržen na místo poloviny stávajícího dvojdomu, který svým technickým a dispozičním stavem nevyhovuje potřebám současného bydlení. Proto se klient rozhodl pro demolici a následnou stavbu nového domu.

Koncepce nového domu vychází z půdorysné stopy původního objektu. Forma respektuje navázání na sousední dům a inspiruje se původním vikýřem. Ten je rozpracován do nového výrazného štítového, rohového prvku a díky vhodnému dispozičnímu uspořádání dominuje vysokým oknem. Kombinace těchto hmot dává domu jedinečný vzhled při respektování ducha místa a tradičních prvků architektury. Požadavky na fungování domu, jako je možnost parkování dvou aut vedle sebe a přístup do samostatné bytové jednotky ze zahrady, dotváří celkový výraz domu.

Navrhovaný dům zaujímá půdorysnou stopu původního a plynule navazuje na sousední dům. Je orientován podél jihozápadní ulice Na Valech s odstupem cca 3 m od hranice pozemku.
Dům je rozdělen na dvě bytové jednotky, kde jedna se nachází v přízemí a druhá v patře.
Do bytu v přízemí se vstupuje z krytého závětří. Ze zádveří je přístupná hlavní obytná místnost a technická koupelna. Obývací prostor je spojen s kuchyní a jídelnou, která vystupuje do zahrady ve formě malého proskleného arkýře. Tento architektonický prvek přináší více světla a propojuje zahradu s interiérem. Na jídelnu navazuje venkovní terasa s pergolou. Z obývacího pokoje je přes drobnou šatnu přístupná ložnice a koupelna.
Do bytu v patře se vstupuje pomocí venkovního schodiště a terasy. Z malého zádveří je přístupná technická koupelna a hlavní obytný prostor. Ten je otevřen až do krovu a vytváří tak bydlení „loftového“ typu. I když obytný prostor není velký, jeho vzdušnost dodává interiéru pocit většího prostoru. Na obývací pokoj navazuje dětský pokoj a koupelna. V galerii nad obytným prostorem se nachází místo pro práci či odpočinek a místnost prostorné ložnice.
Dům je částečně podsklepen jedním celistvým prostorem, ve kterém je uvažováno s veškerým technickým zázemím. Vstup do tohoto prostoru je navržen po samostatném schodišti ze zahrady.

Zpět na projekty