Previous
Next

RODINNÝ DŮM SRNÍ

Klient: soukromý klient
Lokalita: Srní
Stav: studie 2019
Rozsah: zastavěná plocha 217 m²

Rodinný dům je navržen na mírně svažitou parcelu v obci Srní – Staré Srní. Územní plán v tomto místě vhodně povoluje několik staveb, které by se měly začlenit do struktury vesnice.
Koncepce domu vychází z architektonického manuálu Národního parku Šumava a přináší do místa stavbu, která svým výrazem sice respektuje kvalitu šumavského stavitelství, avšak zároveň nezapomíná na současné potřeby a řešení moderní architektury. Výsledný návrh se tak snaží docílit propojení historie a současnosti jednoduchým a citlivým přístupem. Rodinný dům podlouhlého, obdélníkového půdorysu je složen ze dvou hmot, které jsou oproti sobě o cca 1 m posunuty. Tím, že jsou pod jednou střechou, vytváří před sebou příjemný prostor zápraží. Tyto hmoty jsou materiálově odlišné, a tak stejně jako u historické lidové architektury symbolizují svůj účel. Důležitým prvkem návrhu je průjezd, který tyto hmoty odděluje, a přináší hodnotný, účelný prostor.

Dům je orientován svou podlouhlou stranou po vrstevnici – podél cesty. I když delší fasáda směřuje k východu, respektuje tím klasické umísťování původních stavení.
Do obou hmot se vstupuje přes průjezd. V jedné se za zádveřím nachází obytný prostor s kuchyní a jídelnou a technickou místností s toaletou. V druhé je umístěna garáž a malé wellness. Oba objemy mají obytné podkroví. V hmotě s obytným přízemím se v podkroví nachází hlavní ložnice, pracovna a koupelna. V druhé hmotě jsou dva pokojíčky, společenská místnost a koupelna. Výrazným architektonickým prvkem je otevřený prostor nad jídelní částí, který je v kontrastu s vnějším výrazem domu.