Previous
Next

VÍKENDOVÉ BYDLENÍ ZA PRAHOU

Klient: soukromý klient
Lokalita: Vliněves
Stav: studie 2019 / podáno na SÚ
Rozsah: zastavěná plocha 198 m²

Rodinný dům je navržen na rovinatou parcelu do obce Vliněves. Koncepce domu je inspirována tradiční formou venkovské architektury přizpůsobené potřebám současného bydlení. Důležitým prvkem jsou drobné stavby, jako je zastřešené stání, venkovní posezení, bazén s vergolou a wellness spojené s domem do jednoho funkčního celku. Kompozice těchto hmot, které se stávají nedílnou součástí domu, dává celkové stavbě příjemný pocit propojení s okolní zahradou. Navíc tak zabraňuje vzniku esteticky nevzhledných „budek“, které často vznikají až po dokončení někdy jinak zdařilých staveb.
Výsledné působení návrhu doplňuje střídmý výběr materiálů a jejich kontrastů – světlešedá omítka vs tmavé rámy oken, surový beton vs hladká omítka, nebo velké prosklení vs místa s minimálním zasklením.

Umístění a dispoziční řešení
Rodinný dům je usazen k severní hranici pozemku svou delší stranou. Svojí hlavní – obytnou fasádou je vhodně orientován k jihu. Díky jeho členitosti se dá pozemek dobře využívat při různých světelných podmínkách. Vzhledem k mírnému utopení parcely bude na přání klienta pozemek zvednut o cca 30 cm a vyrovnán tak, aby plynule přešel v okolní terén.
Do domu se vstupuje ze západní strany od zastřešeného krytého stání a terasy do předsíně se šatnou. Odsud je přístupná koupelna, schodiště do podkroví a komora pod schodištěm. Možnost přístupu do předsíně je i přes garáž. Dále se vstupuje do hlavní obytné části, kde je srdcem domu prostorná kuchyně. Na ní navazuje jídelna s velkým stolem až pro 12 lidí a skrytá pracovna. Obývací prostor je od kuchyně oddělen dvěma schody a blokem s lihovým krbem. Na něj navazuje venkovní bazén s vergolou a wellness částí. Bazén a jeho zastřešení je doplněno o vertikální systém proti-průvanových rolet, které dokážou tento prostor uzavřít a prodloužit tak obývací pokoj až do wellness části.
V podkroví se při jižní fasádě nacházejí dva dětské pokoje a pokoj pro hosty. Chodba je odděluje od ložnice s vlastní koupelnou a šatnou, hlavní koupelny, samostatné toalety a komory.